KAKE eli kasvatuskeskustelut Sääksjärven koululla

Syksystä 2006 alkaen koulullamme on siirrytty jälki-istunnottomaan aikaan. Tilalle on otettu ns. kasvatuskeskustelut, ,joiden avulla on korvattu työllistävä ja turhauttava jälki-istuntokäytäntö. Kake keskusteluja käydään pääsääntöisesti 7-9 lk:n oppilaiden kanssa, mutta myös nuorempia voidaan kakettaa tarpeen mukaan.

Keväällä 2006 huomasimme, että usealla oppilaalla oli istumattomia jälki-istuntoja ja kesä painoi päälle. Istahdimme ja pohdimme mitä voisi tehdä toisin. Päädyimme kake-käytäntöön.

Kake ei ole rangaistus, vaan tehokas tapa huolehtia ei toivottujen asioiden tiedotuksesta kotiin. Kaken oleellinen osa on sen tapahtuminen tuntien aikana. Koulussamme on joka päivälle varattu yksi tunti, jolloin kake -opettaja hakee mahdolliset kake -oppilaat keskustelemaan yksi kerrallaan. Keskustelusta tehdään kake -kansioon kirjaus ja tarpeen mukaan oppilas soittaa kake -puhelun vanhemmalle koulun kännykästä.

Kake on osoittautunut toimivaksi ja olemme päässet hyviin tuloksiin erityisesti kroonikko -tupakoitsijoiden kanssa. Myös muu sääntöjen vastainen toiminta on selvästi vähentynyt.

Paras palaute mielestämme on useilta luokilta tullut pyyntö palata takaisin jälki-istuntokäytäntöön.

Kasvatuskeskustelusta lisää ja valmiita lomakkeita tästä linkistä.

Lisätietoja käytänteistä
Hannu Lehikoinen
hannu.lehikoinen@lempaala.fi
0400-893752